Groeten van toen

Van 18 Aug 2019 tot 25 Aug 2019
Leeftijden 16 t/m 30 jaar

Bij deze reis zijn verblijf en maaltijden inbegrepen.

– – –

In de prehistorie was er geen ontbossing, in de middeleeuwen stonden er geen soorten op uitsterven en in toen wij kinderen waren (zo’n 5 tot 15 jaar geleden) moesten we altijd buitenspelen. Vroeger was alles beter! Of toch niet? We gaan deze week een kijkje nemen in hoe duurzaam het leven door de eeuwen heen was en hoe onze relatie met de natuur is veranderd. Het Nederlandse landschap is door een lange geschiedenis met de mens ontstaan. Vroeger leefden mensen meer in en met de natuur. Het aantal verschillende soorten dieren en planten in een weiland was bijvoorbeeld veel hoger. 

De mens veranderd tegenwoordig zelfs het klimaat, maar het “natuurlijke” landschap van Nederland is eigenlijk een cultuurlandschap. Zandverstuivingen en heides komen van nature in Nederland helemaal niet voor. Toch brengen juist deze plekken meer variatie in het landschap en zorgen voor een grotere biodiversiteit. We zullen deze week werken voor Natuurmonumenten, in een landschap met prachtige natuur, dat van nature nooit zou zijn ontstaan.

Onze band met de natuur heeft een verandering doorgemaakt in Nederland. Sommige soorten zijn uitgestorven en anderen zijn er juist bijgekomen. Wist je bijvoorbeeld dat de bever een tijd uit Nederland verdwenen is? Sinds kort hebben  we weer wolven op de Veluwe, maar wat als dit door gaat? Krijgen we uiteindelijk elanden in de Oostvaardersplasssen en Linxen in Limburg? We gaan onderzoeken wat deze verandering precies inhoudt en hoe we de natuur weer wat meer in ons dagelijks leven kunnen brengen. Zijn we door de eeuwen heen duurzamer gaan leven of juist niet? Zijn technologische ontwikkelingen onze redding of moeten we toch ergens anders gaan kijken?

Deze reis gaan we meemaken op de Overasseltse- en Hatertse vennen bij Nijmegen waar we gaan kamperen bij een boerderij. We gaan daarnaast de natuur een handje helpen, onderzoeken hoe de mens de natuur heeft be├»nvloed en laten zien dat we ook zonder technologie kunnen! Lijkt dit je wat? Hier links is een hele mooie blauwe knop waar aanmelden op staan. Schrijf je nu in en verzeker je van een plekje op “groeten van toen”!