Werken in de natuur

Tijdens WoesteLand activiteiten gaan we altijd de natuur in. We werken vaak samen met Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer, maar soms ook voor de landschappen, een buitenlandse natuurorganisatie of een biologische boer. Het werk dat we doen is nodig om de natuur in stand te houden. We doen veel verschillende soorten werk, zoals:

 

Zagen en steken

Als we niets doen, verandert alle heide in Nederland langzaam in bos. De zaden van loofbomen en naaldbomen nestelen zich op de heide, en groeien sneller dan de heideplanten. Zonder heide verdwijnen ook bijzondere vogels, vlinders en insecten. Aan het werk dus!

 

Exoten bestrijden

In de jaren twintig van de vorige eeuw introduceerden terreinbeheerders de Amerikaanse vogelkers in Nederland. Het idee was dat deze plant goed is voor de groei van dennen. Het werd een ware plaag. Hierdoor is er geen ruimte meer voor zeldzame Nederlandse soorten en dreigden deze uit te sterven. Met behulp van grazers (vooral schapen en geiten) en met veel handwerk werken terreinbeheerders en vrijwilligers al vele jaren aan het verwijderen van deze en andere exoten.

 

Strandjutten

We kennen allemaal het afval op het strand, overboord gegooid of gevallen van schepen, achtergelaten door toeristen of gedumpt. Zeker na zware herfst- en winterstormen kunnen duizenden kilo’s afval op het strand aanspoelen. Zonder mensenhanden blijft het daar liggen. Ondertussen raakt de grond vervuild en hebben planten en dieren er last van. Met WoesteLand helpen we een handje. En als bonus vinden we eigenlijk altijd wel iets van brievenpost!

 

Wilgenknotten

Knotwilgen waren vroeger een bron van hout. Tegenwoordig zijn er ze vooral voor alle steenuilen, slakken en insecten: een ideaal huisje! Als een wilg te groot wordt, scheurt deze uit en sterft. Door de grote, zware takken af te zagen voorkomen we dit.

 

En verder..

Wist je dat we hiernaast ook nog hooien, plaggen, boerderijwerk en landschapswerk verrichten? Met zoveel verschillende landschappen en zoveel verschillende soorten werk is elke vakantie of weekend met WoesteLand anders!