Terug naar de (B)oertijd

Van 18 Jul 2021 tot 24 Jul 2021
Leeftijden 16 t/m 30 jaar

Vroeger was alles beter zegt men vaak. Maar is technologie vooruitgang of verliezen we hierdoor juist het contact met de natuur? We duiken deze zomer in het verleden, genieten van het heden en werken aan de toekomst. Als nomaden strijken we met al onze tentjes neer in het Drentse Aa gebied bij Balloërveld.
Hier zullen we zien en zelf ondervinden hoe landschappen zich veranderen. Door samen met Staatsbosbeheer natuur werk te doen merk je hoe zij de natuur creëren en inrichten en het nut er van. Daarnaast testen we wie het beste kan boeren in onze eigen moestuintjes en bij een kampvuurtje discussiëren hoe het toekomstige (boeren)landschap moet worden: balkontuin/voedselbos/megastallen/monocultuur?

Dus wil je even weg van je kamer en computer en juist genieten van het gras en groen kom mee terug naar de (b)oertijd.

Over Balloo en de schuur

We verblijven bij een schuur van Staatsbosbeheer in Balloo (Drenthe). In die schuur staat werkmateriaal van Staatsbosbeheer en is er een kantine waar we gaan koken. Om de schuur liggen twee veldjes die wij mogen gebruiken om onze tenten op te zetten. ‘S avonds kunnen we lekker binnen zitten in de schuur of onder het afdak van onze grote tent, onder het genot van een drankje of een lekkere grote kop thee. 

In de omgeving zijn verschillende hunebedden te vinden en ook het natuurgebied het Balloërveld, wat met een kudde van maar liefst 400 Drentse heideschapen, de grootste schaapskudde van Drenthe telt.

De schuur is met de fiets makkelijk te bereiken vanaf station Assen.

Wat gaan we doen

Overdag gaan we aan het werk. Dat doen we in ruil voor ons verblijf en vooral ook omdat we de natuur een handje willen helpen. Het werk is heel afwisselend en allemaal in de natuur, van hooien en maaien, tot het zagen van berkjes en het snoeien van bomen die over wandelpaden groeien.

Naast het werk gaan we een aantal middag- of avondactiviteiten doen. Dat kan bijvoorbeeld een excursie, een discussieavond (over hoe we de landbouw kunnen verbeteren bijvoorbeeld) of een spel zijn. Daarnaast is er ook genoeg vrije tijd, bijvoorbeeld om een boek te lezen, een spelletje te doen of een schapen te spotten op het Balloërveld.

Praktische zaken 

We slapen in eigen tentjes, die iedereen zelf mee moet nemen,  we mogen de tentjes op het terrein neerzetten. Met hulp van de deelnemers zorgen de begeleiders elke dag voor verse vegetarische maaltijden. Allergieën en diëten graag bij opgave vermelden, hier kunnen we vrijwel altijd rekening mee houden.

We houden ons dit kamp aan alle corona maatregelen, als afstand houden en zo veel mogelijk ontsmetten. We kunnen uiteraard niet garanderen dat dit kamp door kan gaan. WoesteLand heeft natuurlijk geen invloed over de besluiten van de overheid. Maar, we hebben goede hoop dat in juli het aantal besmettingen dusver terug is gedrongen dat we gewoon met z’n allen naar Balloo kunnen. Als het toch niet door kan gaan, krijgt iedereen zo snel mogelijk hun geld terug.

Als je je opgeeft krijg je een mail met instructies over de betaling. Ongeveer drie weken van te voren krijg je een mail met alles wat je verder nog moet weten, zoals de paklijst en reisinstructies. Als je vragen hebt, stuur dan gerust een berichtje naar onze Facebook of een mail naar info@woesteland.nl.