Tussen muizen, grutto’s en de hoeve

Van 20 Aug 2021 tot 23 Aug 2021
Leeftijden 16 t/m 30 jaar
Het gaat in Nederland niet goed met de vogels, insecten, bloemen en andere soorten die afhankelijk zijn van het boerenlandschap. Dat staat in schril contrast met de jaren 30. Toen agricultuur juist zorgde voor de hoogste biodiversiteit die we ooit hebben gehad in Nederland. Bij sommige boeren is de diversiteit echter nog steeds veel hoger dan in de rest van Nederland. Tijdens dit weekend gaan we aan het werk op zo’n boerderij. Op de Naoberhoeve wordt al lange tijd biologisch dynamische landbouw bedreven en dat zie je terug. De velden staan bijvoorbeeld vol met klavers en andere bloemen. Een prachtige plek dus om aan het einde van de zomervakantie de handen uit de mouwen te steken en om te bekijken wat er allemaal kan leven in boerenland.

Over de Naoberhoeve

De hoeve is eigendom van een stichting, daarmee is de Naoberhoeve van niemand persoonlijk en dus van ons allemaal. De hoeve ligt in een prachtig gebied en is omgeven door bomen, wat tegelijk ruimte en geborgenheid geeft. 

De Naoberhoeve is een erg diverse boerderij. Er is onderandere een tuinderij, een veehouderij, een zuivelmakerij, een biologische winkel, een thee- en kruidentuin en kan je er haardhout kopen. Het is bovendien een zorgboerderij. Doordeweeks werken er dus mensen die (tijdelijk) niet op de gewone arbeidsmarkt mee kunnen komen. 

De Naoberhoeve ligt in Drenthe en is te fiets makkelijk te bereiken vanaf station Hoogeveen. Voor meer informatie over de Naoberhoeve zie: naoberhoeve

Wat gaan we doen

Overdag gaan we aan het werk. Dat doen we in ruil voor ons verblijf en vooral ook omdat we met dit project willen helpen. Omdat de hoeve zo divers is, is het werk dat we er doen vaak ook afwisselend. Afhankelijk van wat er moest gebeuren hebben we in het verleden bijvoorbeeld geholpen met het planten van venkel, koeien ophalen uit het land, yoghurt maken, onkruid wieden en het bouwen van een vuurplaats.

Naast het werk gaan we een aantal middag- of avondactiviteiten doen. Dat kan bijvoorbeeld een excursie, een discussieavond (over hoe we de landbouw kunnen verbeteren bijvoorbeeld) of een spel zijn. Daarnaast is er ook genoeg vrije tijd, bijvoorbeeld om een boek te lezen, een spelletje te doen of een kalfje te knuffelen.

Praktische zaken

We slapen dit lange weekend in eigen tentjes die we op het terrein neer mogen zetten. Met hulp van de deelnemers zorgen de begeleiders elke dag voor vegetarische maaltijden, die we bereiden in de boerderijkeuken. We gebruiken zoveel mogelijk ingrediënten van de boerderij zelf. Allergieën en diëten graag bij opgave vermelden.

We houden ons dit weekend aan de corona maatregelen. WoesteLand heeft natuurlijk geen invloed op het aantal besmettingen in Nederland of op de besluiten van de overheid. Maar we hebben goede hoop dat in augustus het aantal besmettingen dusver terug is gedrongen dat zolang we ons aan de anderhalve meter afstand houden we gewoon met z’n allen naar de Naoberhoeve kunnen. 

Als je je opgeeft krijg je een mail met instructies over de betaling. Ongeveer drie weken van te voren krijg je een mail met nog meer praktische informatie zoals de paklijst en reisinstructies. Als je vragen hebt, stuur dan gerust een berichtje naar onze Facebook of een mail naar info@woesteland.nl

Aanmelden kan door hier links op de grote blauwe knop te klikken.