Veelgestelde vragen

Staat je vraag er niet tussen? Kijk dan ook even bij praktische info of neem contact op via info@woesteland.nl.

Voor deelnemers

WoesteLand organiseert activiteiten voor verschillende leeftijdsgroepen. Ruwweg zijn de activiteiten voor deelnemers van 12 t/m 15, 16 t/m 25, 16 t/m 30 of 18 t/m 30. Als dertigjarige zit je dus niet tussen de middelbare scholieren en andersom ook niet. Soms besluit de begeleiding om van deze categorieën af te wijken. De leeftijdsgroep staat bij elke activiteit aangegeven. Ben je nog geen 12 en/of zit je nog niet op de middelbare school? Kijk dan ook eens op www.natuurontdekkers.nl
Ja! bij WoesteLand steken we elke dag, naast gezellige activiteiten, ook de handen uit de mouwen. Het gaat hierbij om beheerwerk in de natuur. Voor het werken in de natuur krijg je een werkinstructie met uitleg over hoe je veilig met gereedschap en in een groep kunt werken. Tijdens het werk zijn altijd meerdere begeleiders aanwezig die niet alleen ervaring hebben in groepsbegeleiding, maar ook in natuuronderhoud en EHBO. Het werk is niet alleen leuk, maar we helpen ook de natuur door bijvoorbeeld exoten te verwijderen of verbindingen tussen open plekken te maken. Wil je meer weten over het soort werk dat we doen? Lees dat hier.
Bij WoesteLand vinden we gezelligheid en genieten van de natuur erg belangrijk. We gaan de omgeving verkennen, zitten lekker bij een kampvuur of doen een spelletje. Soms gaan we op een excursie met een gids van de lokale IVN afdeling, of komen andere experts een excursie of workshop geven. Bij WoesteLand gaan we meer voor de natuurbeleving dan voor het soortenjagen. Er is ook altijd genoeg tijd om zelf de omgeving te verkennen of een boek te lezen.
We komen met WoesteLand op veel bijzondere plekken. Waar we ook zijn, we komen vrijwel altijd in mooie natuurgebieden op plekken waar je anders niet snel zou komen. Op sommige plekken, zoals Schiermonnikoog, blijven we terugkomen. Maar we gaan ook naar nieuwe plekken. De afgelopen jaren zijn we bijvoorbeeld in Denemarken, Vlieland, Hoogeveen, Ruurlo, Duitsland, Orvelte, de Sint-Pietersberg en Lambay Island geweest.
De organisatie waarvoor we werken regelt meestal een locatie voor ons. Op die manier slaap je soms in een schuur bij een boer of een opslag van natuurmonumenten. Ook hebben we grote tenten waar we soms in slapen, een andere keer nemen deelnemers zelf een tentje mee. Tijdens winteractiviteiten zorgen we voor een locatie binnen zodat we warm blijven. Soms slapen de mensen die daar zin in hebben buiten onder de sterren.
Alle begeleiders van WoesteLand zijn begonnen als deelnemer en uiteindelijk begeleider geworden. Alle begeleiders hebben een intern scholingsprogramma gehad en zijn aanwezig & bereikbaar gedurende de hele vakantie of weekend. De contactgegevens van de begeleiders krijg je ongeveer 2 weken van tevoren toegestuurd. Wil je graag al eerder contact, stuur dan een email naar info@woesteland.nl.
Ja. Welke regels, dat hangt van het type vakantie af. Bij een tienerkamp hebben we meer regels dan bij een activiteit voor 18-30 jaar. Ook zijn de specifieke regels vaak afhankelijk van de locatie. Aan het begin van de activiteit neemt de begeleiding de regels voor die locatie nog even door.
Onder de 18 wordt uiteraard geen alcohol gedronken.
Dit is uiteraard afhankelijk van de locatie, maar meestal niet. Wel is er tegenwoordig vrijwel overal bereik met je mobiele telefoon. Je kan dus meestal wel gebruik maken van mobiele data. Pas hierbij wel op als je met WoesteLand naar het buitenland gaat, buiten Nederland kunnen de kosten van mobiele data snel oplopen.
Bij WoesteLand vinden we het belangrijk om lekker, gezond en milieubewust te eten. We eten daarom altijd vegetarisch en zoveel mogelijk biologisch. Het eten wordt klaargemaakt door een begeleider met hulp van een aantal deelnemers. Heb je specifieke wensen wat betreft eten, een dieet of allergie? Laat dat bij je opgave weten. Als je dieet of allergieën erg gecompliceerd zijn kan het zijn dat iemand contact met je opneemt om alles nog even door te spreken.

Voor ouders van pubers

Een puberkamp met WoesteLand is voor jongeren van 12 t/m 15 jaar. In principe mag je pas mee als je op de middelbare school zit. De activiteiten tijdens dit kamp zijn speciaal voor deze leeftijdsgroep. Het maakt samen verblijven en werken in de natuur tot een toegankelijke, gezellige activiteit.
Ja! Bij WoesteLand steken we elke dag de handen uit de mouwen. Het gaat hierbij om eenvoudig beheerswerk in de natuur, zoals boompjes zagen of knippen, hooien, plaggen of boerderijwerk. Dit is niet alleen nuttig, maar vooral ook erg leuk! Daarnaast is het erg leerzaam en fijn om dat direct in de praktijk te brengen: de boswachter vertelt over het gebied en wat er zou moeten gebeuren om dit te behouden en vervolgens mogen we zelf aan de slag om hieraan bij te dragen!
Voor het werken in de natuur krijgen alle deelnemers een werkinstructie waarin uitgelegd wordt hoe je veilig met gereedschap in een groep kunt werken. Tijdens het werk zijn altijd begeleiders aanwezig, die niet alleen ervaring hebben met groepsbegeleiding, maar ook met het werken in de natuur en EHBO. Er is altijd een werk-coördinator die erop toeziet dat het werken veilig en leuk blijft.
Alle begeleiders van WoesteLand zijn begonnen als deelnemer en uiteindelijk begeleider geworden. Begeleiders hebben een intern scholingsprogramma gevolgd en zijn aanwezig en bereikbaar gedurende het hele kamp. De begeleidersgroep is meestal een mix van meer ervaren en startende begeleiders, waarbij er zeker bij onze jongere doelgroep voor wordt gezorgd dat er altijd voldoende ervaren begeleiders mee zijn.
Ja. Ten eerste mag tijdens het kamp natuurlijk geen alcohol of tabak worden gebruikt. Vaak stellen we ook een avondklok in. Dan gaat het licht/kampvuur uit en gaat iedereen slapen. Als laatste gelden er algemene gedragsregels die in het begin van het kamp met de deelnemers besproken en afgesproken zullen worden. Zo is prima om een mobiele telefoon mee te nemen, maar niet om er tijdens activiteiten steeds mee bezig te zijn. Zo weten we zeker dat het voor iedereen een gezellig kamp wordt!
Bij WoesteLand eten we altijd vegetarisch en zoveel mogelijk biologisch. Het eten wordt bereid door een begeleider, de deelnemers helpen hierbij. Door de training en ervaring van de begeleiders wordt er heerlijk gekookt en bevat de maaltijd alles wat een hardwerkende tiener nodig heeft!
Dit is afhankelijk van de locatie. Soms krijgen we van de beheerders een plaats aangewezen waar we binnen kunnen overnachten en soms slapen we in onze eigen tenten. Ongeveer drie weken voor het kamp begint wordt de uitnodiging gestuurd, daarin staat bijvoorbeeld wanneer uw kind op de locatie wordt verwacht, een paklijst en een routebeschrijving. Ook staat hier waar uw kind gaat slapen, of ze bijvoorbeeld een fiets mee moeten nemen en wat ze verder kunnen verwachten tijdens het kamp.
Het dagprogramma ziet er ongeveer als volgt uit: we staan om 8 uur op en ontbijten gezamenlijk voor we gaan werken tot de lunch. In de middag kan er een wandeling, excursie of spelactiviteit zijn, met aansluitend wat vrije tijd (waarin sommige deelnemers het bijvoorbeeld ook leuk vinden om te helpen met koken). ’s Avonds eten we samen, doen we de afwas en brengen we de avond binnen of buiten door met spelletjes, warme chocolademelk, een creatieve activiteit, een wandeling, een speurtocht enz. We zoeken een prettige balans tussen vrije tijd en groepsactiviteiten.
Verder heeft ieder kamp een overkoepelend thema waar de gehele week aandacht aan zal worden besteed. Dit thema heeft vaak te maken met de natuur die aanwezig is bij de kamplocatie. Door middel van workshops en andere leuke activiteiten proberen we op een leuke manier de deelnemers iets bij te brengen over natuur en duurzaamheid.
Uiteraard is dit geen enkel probleem, uw zoon of dochter mag ten alle tijden bereikbaar blijven via mobiele telefoon. Het kan een enkele keer voorkomen dat het lastig is om telefoons op te laden door de stroomvoorziening van de locatie. We zorgen er altijd voor dat een begeleider bereikbaar is.

Het is altijd mogelijk om met de begeleiding van een kamp te bellen over uw zoon of dochter. Vooral als hij of zij speciale behoeften heeft of bijvoorbeeld erg last heeft van heimwee kan dit handig zijn. Heeft u nog geen contactinformatie van de begeleiding ontvangen? Stuur dan een mail naar info@woesteland.nl zodat we u met de begeleiding in contact kunnen brengen.